2013. július 13., szombat

Gyerekvállalási 1x1

Állandó kérdés, hogy mire is vagyunk jogosultak, ha gyermeket szeretnénk vállalni. És mire vagyunk jogosultak, ha még egy gyereket szeretnénk vállalni... most nézzük át, hogy hogyan is van ez...

Minden nő, aki gyermeket vállal jogosult lehet (feltételekkel) a gyermek születésétől fogva:
- családi pótlékra
- GYESre
- egyszeri anyasági támogatásra

Azok, akik jövedelemszerző jogviszony mellett esnek teherbe, már másra is jogosultak, úgy mint:
- terhességi-gyermekágyi segély
- gyermekgondozási díj

Hogy mik a jövedelemszerző jogviszonyok?
Minden olyan fizetést adó szerződés, amelynél pénzbeli egészségbiztosítási járulék lett elvonva. Ezekről a bérlapon lehet megbizonyosodni. Ide tartozik a munkaviszony, a megbízási jogviszony, a vállalkozási jogviszony...stb.

Mi a számítási mód?
Az előzőekben leírtak szerint számolják ezeket is...

Én most ebben a bejegyzésben az egészségbiztosítási ellátásokról beszélnék. Később még lehet a másikról is lesz egy poszt.
A terhesség örömhír. Azonban tudnunk kell, hogy meddig bírjuk a munkát. Az alapvetően megterhelő munkakörökben már az elején felajánlják, hogy a kismama ne dolgozzon, helyette táppénzre menjen. Ilyenkor ugye érdemes a nőgyógyásszal is beszélni és 9-es kóddal táppénzre vetetnie magát. Ez ugye azért is jó, mert a táppénz nem számít bele az alapba, míg a betegszabadság igen.
A szülés várható idejét megelőző 28. naptól kérhető a terhességi-gyermekágyi segély. Ezt a munkavállaló dönti el mikor kéri. Kérheti a 28. napon, de akár a 12. napon is... vagy a szülés napján.
A terhességi-gyermekágyi segély megszerzéséhez minimum 365 nap biztosítási idő kell. Ennek nem kötelező egybefüggőnek lennie, de 2 éven belül ennyinek meg kell lennie ahhoz, hogy valaki megkaphassa az ellátást. Ebbe beleszámít a táppénz és a munkanélküli is!
Ha megállapítják, akkor 168 napig kapja az igénylő. Nem 6 hónap, nem fél év... 168 NAP!

A 169. napon GYED (gyermekgondozási díj) igényelhető ugyancsak a munkahelyen keresztül.
Itt már van egy kis csavar. 2010.05.01-től csak és kizárólag annyi napra kapható ez az ellátás, amennyi biztosítási idő előtte összejött. Azaz, ha valakinek 365 nap biztosítási jogviszonya van az bizony csak 1 évre kaphat GYED-et, Akinek több, az több napra. DE nem folyósíható tovább, mint a 2. születésnap. Aznap lejár.
Ezután a gyermek 3 éves koráig GYES igényelhető.
Ne feledjük. A THGYS esetén NINCS kedvezményszabály, míg a TÁPPÉNZ és a GYED esetén VAN!


2. gyermek?
A második gyermek vállalása sok számolást igényel(het).
Az első infó.
Ha valaki gyedbe szül, akkor az ellátások úgy alakulnak, hogy a thgys újra van számolva (minimálbér kétszerese - szerződés szerinti bér) és a gyed is az lesz, hiszen életbe lép a gyednél a kedvezményszabály...
Ha valaki gyesbe szül, akkor már oda kell kicsit figyelni. Mivel a thgys 168 nap, így ha gyesből megy szülni, nem lesz meg a kedvezményszabályhoz kellő időszak. Tehát ha más nem, az utolsó hetekre érdemes táppénzre váltani. Mert bár a táppénz így a minimálbér lesz (Ami már alapból magasabb, mint a gyes), de a thgys-gyed alapok azonosak...

Figyelem!
Amíg ha munkából megy valaki szülni és az alapja jóval magasabb, mint a minimálbér kétszerese, addig évente felül fogják bírálni...
DE
ha valaki gyedből-gyesből megy szülni, akkor nem bírálják évente felül az alapot. Az egyhelyben marad. Maximum úgy lehet rajta emelni, hogy a szülés előtt 180 bérezett napot szerez valaki...

És még egy kitétel!
Ha valaki tudja, hogy béremelés volt a cégnél, érdeklődjön utána, hogy neki is jár e emelés. Ugyanis, ha volt, akkor akár ellátások között is kell emelni! Tehát ha valakinek elvileg emelni kellett volna a bérét, mert a törvény előírja (azaz a cégen/munkakörben volt emelés), akkor az új ellátásoknál már az emelt bért kell beíratni!

Még valami.
Ha valaki visszamegy dolgozni és részmunkaidőben dolgozik figyeljen arra, hogy a következő ellátásba a részmunkaidős bér is bele fog számítani, kivéve nagy korkülönbségnél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése